Guide: Diet och kost
Så länge du inte tillsätter socker eller liknande så borde det fungera utmärkt :)
Den första funkar utmärkt. Gick ner 10kg på mindre än ett halvår utan större ansträngning.
Väldigt bra och informativ text som är lätt att ta till sig. Tackar hjärtligt.
retourpoignarde,
bröd är bombat med socker, i ägg finns bara massa nyttiga fetter och proteiner om jag inte misstar mig.
Citat från emoraev
Långsamma och snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater finns i bland annat socker, godis, bakverk, läsk m.m. Det mesta som smakar sött helt enkelt. Även frukt innehåller snabba kolhydrater i form av fruktsocker. Snabba kolhydrater tas upp av kroppen nästan omedelbart och ger en snabb "kick" och uppiggande effekt för en kort stund för att sen göra att man hamnar i en "dal". Man blir tröttare än innan helt enkelt.
Man får inte blanda ihop snabba och simpla kolhydrater. Begreppen "snabba" och "långsammma" kolhydrater ser till råvaran i stort, hur fort sockret kan tas upp i blodet beror inte bara på dess struktur (innehåll av fibrer, särskilt lösliga sådana, spelar även stor roll). Detta är förklaringen till varför de flesta frukterna har lägre eller lika lågt GI som gryner och rotfrukter, även fast de är rika på simpla kolhydrater. De flesta frukterna är alltså långsamma kolhydrater, med vissa undantagsfall såsom torkade söta frukter, vattenmelon etc.
Fruktsocker må vara en simpel kolhydrat, men det är inte en snabb kolhydrat. Rent, raffinerat fruktsocker har ett GI som är mer än hälften så lågt som råris. Jag antar dock att du syftar på glukos, dvs druvsocker, som i sin raffinerade form har ett väldigt högt GI. Frukt innehåller båda delar, vilket är fördelaktigt då en del av sockret (glukoset) snabbt går ut i blodet och direkt ger näring åt våra celler, och en annan del (fruktoset) som går ut mer långsamt i blodet.
Något annat som är intressant är att det inte är snabba kolhydrater i sig som orsakar blodsockersvängningar. Alla blodsockerrelaterade problem uppstår när insulinet inte kan röra sig fritt igenom blodet, vilket orsakas av de där fetterna som du uttryckt att du inte tycker är särskilt intressanta. Blodsockersvängningar och diabetes orsakas av kombinationen av en hög fettkonsumtion och en hög konsumtion av snabba kolhydrater, inte bara av det sistnämnda.
Citat från enculer
bröd är bombat med socker, i ägg finns bara massa nyttiga fetter och proteiner om jag inte misstar mig.
Onyttiga animaliska fetter och proteiner i överflöd, ja. Det skadliga svavelinnehållet i ägg är dessutom värt att nämna.
Om valet står mellan bröd och bacon/ägg så bör man definitivt välja bröd, förutsatt att det är riktigt och ordentligt bakat bröd förstås, och inget snuskigt snabbköpsbröd.
Kan förtydliga att "bantningsdieten" är för de som inte rör på sig så mycket. Kolhydrater ger snabb energi till skillnad mot fett som ger mer energi men bryts ned långsamt. Hos personer som sällan rör sig kommer kroppen därför använda sig av snabb energi/kolhydrater för att kunna utföra mer "spontana" rörelser kortvarigt. Det farliga är att om man äter för mycket kolhydrater så kan dessa omvandlas till fett. Om man dock istället slutar äta kolhydrater så måste kroppen förbränna annat för att få energi = fettet!
Samma sak fast motsatt är det för de som tränar. Kroppen använder då fett som främsta energikällan för att konstant kunna röra sig, därför ska man äta mycket kolhydrater om man tränar.
TL:RD
Rör du sällan på dig - dra ner på kolhydrater, ät fett
Motionerar du - dra ner på fettet, ät kolhydrater
Jag äter inte mat ;PpPPpp
Melot: Najs att se dig här, /high five.
Finns ju dock en väldigt enkel formula bland styrketräningsforum á la Kolozzeum, FB > Träning osv.
Deff/Gå ner i vikt/Kroppsfett:
Motionsträning främst, ligg -500 till 700 kcal/dagligen mot ditt "vanliga" intag.
Bulk/Styrketräning/Gå upp i muskelmassa (fett tillkommer även, oundvikligt):
Styrketräning främst, ligg +500 till 700 i kcal/dag eller ännu mer beroende på hur hårt du tränar.
Glömde tillägga, långsamma kolhydrater är alltid bättre än snabba. Förutom efter ett hårt träningspass, snabba kolhydrater kan påskynda återhämtningen. Annars nej, ät långsamma.
Citat från Melot
Rör du sällan på dig - dra ner på kolhydrater, ät fett
Motionerar du - dra ner på fettet, ät kolhydrater
Du har absolut rätt i det du säger, jag känner dock personligen ett antal människor som inte alls är aktiva och får ca 80-90% av sina kalorier ifrån simpla kolhydrater ifrån frukt, och ändå har perfekta kroppar. Så visst, det är möjligt att hålla sig trimmad på kolhydrater utan träning med, det lär väl dock vara rätt jobbigt att sitta still när man har så mycket energi ;).
Kim: *cyberfive!* Helt rätt, ofta börjar man deffa och sedan går över till bulk. Glömde det där med långsamma och snabba kolhydrater. Likadant är det med fett, det finns bättre och sämre fetter.
iTranscend: Jo givetvis, vissa har såna där sjuka gener så de kan sätta i sig all skit i världen och ändå hålla sig smal som en pinne utan att röra sig. Eller så har de en alldeles egen personlig binnikemask ^^
Melot: De enda som kan börja med Bulk sen Deff är ju de som faktiskt är tränade eller helt enkelt är spinkiga, medan andra dödliga som har lite överflödigt kroppsfett börjar med deff och sen bulk.
Självklart är deff nödvändigt om man vill ha mer definierade och synliga muskler, vilket är något många glömmer.
Det är inte livsviktigt att köra deff efter bulk, om man inte bryr sig om att ha väldigt definierade muskler och lite kroppsfett.
Angående fetter så är ju fleromättade fetter och omättade fetter det absolut bästa, som man finner i avokado, nötter, fisk och oljor med med mera, speciellt vegetabiliska oljor så som olivolja.
Transfetter är dock det man absolut ska hålla sig borta ifrån, transfetter hittar man främst i friterad mat.
Det var inte mycket där som jag inte redan visste, men den här tråden <3
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet