Varför äta kött?
Citat från Jord:
men jag då?
jag är vegan!
bättre än vegetarian!
mm aa lol 2018 å noll wissenschaft
allt e bara en fråga om matkännedom. veganskt är i princip alltid billigare.
veganost 200 gram 30-40 kr. ja d e dyrt, men vad kostar inte en prästost? typ 120 kr för 800 gram. Det är troligen bara ostfrågan veganska produkter är lite dyrare eller jämt. temph ok 35-40 kr för ett 200 gram block? ja vad kostar inte en 200 gram köttbit i gott skick? det e typ dyrare eller samma pris. och det e BARA den här typen av produkter där veganmaten är "dyr". Ost och temph...
850 gram sojafärs 45 kr hälsans kök willys vs 850 gram nötfärs över 100 kr
300 gram sojabullar garant 19% protein > 29 kr på willys
osv osv...
lär dig utbudet och vad som går att äta
Blandfärs är väl billigare och dessutom kostar 850g inte i närheten av 100 kr. Man köper väl det som har nedsatt pris också och då sparar man pengar. Fryst kyckling tex är billigare. 19% protein är väl inget jämfört med vad riktigt kött innehåller och dessutom är inte allt vegetariskt så nyttigt som du tror. Vad fan är resten av sojafärsen om det bara är 19%? förmodligen en del e ämnen och annan skit du inte vill ha i kroppen. Ska man köpa riktig hälsosam vegetarisk kost är det väldigt dyrt.
Beror ofc på butik till butik, men tar du 850 gram svensk nötfärs så kostar den lätt över 100 kr om du går till ica tex. sett det tusentals ggr. Vad menar du med att d nt e något å jämföra med? en oxfilé har ca 20-22% protein. Och som ja prata om förut så behöver vi inte ens bry oss om proteinet, inegn har proteinbrist. vi kan leva på "låga" proteinintag utan några problem alls. bilen av vad "lågt proteinintag" är är ju bara en normskapelse från all träningshets som har fått folk att tro att vi behöver ett ton protein. så ett "lågt" proteinintag e oftast ett naturligt välfungerande proteinintag. du kan käka 30 gram p om dagen, no worreis om du e normallevande människa på låt oss säga 60-70 kg. och vadå de där frysta kycklingfiléerna du pratar om e ju också typ 18-19% protein, å se ett ton vatten å antibiotika dom pumpats fyllda med för å se stora ut. Rekommenderat är väl ca 50 gram för en vuxen man på över 80 kilo kroppsvikt som lever ett "normalt" liv dvs, ingår 3-4 pass motionsträning i veckan, tex cykla 1 timme 3 ggr i veckan. så att prata protein e rätt irrelevant, bevisligen finns det väldigt många starka å muskulösa veganska atleter, så om vi går till en totalt samhällsirrelevant diskussion om idrottsprestation på högre nivåer än normal motionärsnivå, så är det ju intressant å prata protein. men debatten e redan avslutad där iaf, för vi vet redan att det går absolut lika bra och bättre många ggr också att träna på vegansk kost.
Nu gör du kaxiga yttranden "allt veganskt är inte lika nyttigt SOM DU TROR". Du vet inget om vad jag tror om olika ätbara växters näringsinnehåll. Jag vet väl va dom innehåller, och ja vad FAN är resten av innehållet i köttet där proteinhalten kan ligga på vi säger 8-22%? Ja vad e det, kanske en grävmaskin? vad vet jag? tror du att de tär 19% protein å sen 81% kemikalier? Resten av innehållet varierar ofc fårn produkt till produkt, men tittar vi på hälsans kök sojafärs som ja nämnde som exempel har vi olika vegetabiliska oljor, vete och sojamjöl, vinäger, ättika, VATTEN (kött består också till väldigt stor del av vatten, därflör d krymper när du tillagar en köttbit), jäst, lök och olika kryddor. Dvs det binds ihop genom mjölsammansättningen tsm med oljor och sojaproteiner som binder sig med allt det vidrör. Innehåller ingenting jag inte vill ha i mig. och vi snackar ju näringsämnen nu också när du säger just protein 19% "vad är det andra då". ja det andra är olika fetter och kolhydrater och vatten å stärkelser aka annan form av kolhydrater, dvs kryddorna.
blandfärs däremot, det innehåller väldigt mkt jag inte vill ha i mig. och nu har du ju också valt perspektivet "min egen hälsa" och inte "djurrätt och klimat" tex, så det finns ju en miljard skäl till utöver hälsoskälen till att inte vilja äta olika köttbaserade färser. Men för å besvara dig, du som föredrar att äta blandfärs med nermald gris före att äta en grönsaksbaserad färs där allt är 100% ätbart å det inte finns blodplättar, senor å kärlskadliga fetter, så kan jag tex säga att jag inte vill ha i mig just de animaliska tjocka fetterna som bidrar till åderförkalkning. djurproteinerna är mer svårsmälta, å kräver därför mer energi från matsmältningsapparaten vilket leder till sämre näringsupptag eftersom mer resurser går åt vid nedbrytningen. har du istället enklare nedbrytning kan tarmarna lägga mer fokus på att plocka upp lättillgängliga näringsämnen. det finns också risk för olika sjukdomssmittor i djurmat som inte finns i växtmat. Visserligen sällsynt om vi ser generellt, men risken finns. i det dagliga livet slipper du också hantera alla stinkande restprodukter som tex senor å blodkärl du skär bort från kycklingbitar å köttbitar.
Läs 5 år läkarprogram först å kommentera mig sen, vi hörs
Meh, så petig orkar jag inte vara. Jag äter det som finns tillgängligt så länge det är naturellt och utan tillsatta ämnen. Äter mycket grönsaker, en del kött, olivolja och nudlar. Det funkar. Ett djur som har ätit näringsrikt foder och betat på en äng lär väl vara nyttigare än vilken sojaprodukt som helst. Det är väl mycket näring i fett? sådant fett som är naturligt. Tar du en kobe beef är det nyttigt. Bra fetter.
MMmmmmm vattenmelon på det?
Att Wikileaks äter kött får mig nu att bli spontan vegetarian.
<3 hahah @ guala
och nej, fett från djurkroppar är inte nyttigt. enda nyttiga fettet från djur är omegafetter från laxar å de andra feta fiskarna vilka det nu är, som ingen ändå äter...
nyttigt fett finns bara i lax... å sen från växtriket. fett från en köttbit är en fläsksvål, det är inte samma fett som från växter, utan ett fett som bildats i djurets kropp, aka mat den ätit å genom sin egen kropp omvandlat till kroppsfett. det är inte samma sak som olivoljefett, det är kroppsmassa anpassad att fungera som en funktion i en levande varelse, å det fetter ger åderförkalkning mm. men fett är alltid fett, dvs 9 kalorier per gram, så energin får du, men inga hälsofördelar. inga smorda blodkärl, inget omega. ist klumpar sig det här svårnedbrytbara fettet i dina blodkärl. det är vitt späck, inte flytande oliv eller solrosolja tex.
Djur som har sin basföda baserad på gräs producerar mycket mer fleromättat fett. (Både genom mjölk och kött)
Sådant kött, smör och mjölk betraktas som nyttigt.
Verkar vara många som inte följt med i fettrevolutionen de senaste åren :)
Det nog inte så många som ser pengarna bakom det hela, enorma livsmedelsföretag och läkemedelsföretag som tjänar många miljarder årligen. Klart att de till varje pris vill trycka på alla "hälsofördelarna" med deras moderna djurauschwitz. Det har lobbat för sina produkter i flera decennier. Till den grad att folk helt enkelt köper reklamen för fakta. Tids nog kommer köttkonsumtionen att gå samma väg som rökningen. Att röka är ju sååå tufft och hälsosamt fortfarande, right? :)
Kött är den nyttigaste och den bästa maten.
bait
då blir det potatisen :)
Bra program på UR samtiden idag:
14:00 Matsystemen i dag och i morgon. 14:10 Samtal och lärdomar från EAT food forum. 14:50 Ett samtal om spelet "Journey". 15:25 Smarta städer. 15:50 It-industrin 4.0, en ny revolution. 16:30 Vad är blockchain? UR.
OK :) Ja kollar 10 timmar UR samtiden och svt forum om dagen! varje dag!
alla professorer är eniga. vegan > kött
Men aa det e ju VÄNSTERPROPAGANDA, eller hur :-D?
https://www.svtplay.se/kanaler/kunskapskanalen?start=auto
Kött är gott.
Därför äta kött.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet