Bottoms up! - Ett spel gjort för att fira nyåret 2011!
Hej! Ett litet nyårsspel är vispat samman, och för att hinna klart till i går (spelet släpptes då, men jag skrev aldrig om det här), är mycken sömn offrad, men det får det ha' varit värt, för här är det, klart och fint.
Ljud står vännen min Erik för. Just nu finns sex banor tillgängliga, och vi planlägger att skapa flera under kommande veckor, eftersom att det räcker att släppa nya banor i undermappen data/, så känner spelet självt av att de finns där, om ni startar om det.
Jag laddade upp en nio minuter lång förhandsvisning av provutgåvan av spelet till YouTube, så att vi även håller till handa något att visa upp för folket som kanske icke känner sig klart att prova spelet innan dess att det ser det i rörelse.
http://www.youtube.com/watch?v=DzM39SAPIPQ
Download the demo: http://operaroyale.com/bottomsUp.html
Facebook group: http://www.facebook.com/pages/Bottoms-up/140861935971247?ref=ts
Twitter account: http://twitter.com/#!/BottomsUpDevlog
Windows: BottomsUpWindows.zip
OS X (Mac): BottomsUpMac.zip
Linux (64 bit): BottomsUpLinux64.zip
Linux (32 bit): BottomsUpLinux32.zip
"Det är nyårsafton och klockan närmar sig midnatt. Charles tog sig vatten över huvudet när han köpte byns största flaska skumpa, vars storlek till och med överskrider hans egen. I fel ände av byn, med en lång väg att släpa denna bjässe för att nå sina vänner för att ringa in nyåret och sprida skumpan, inser han att det är kört, och att han aldrig hinner dit i tid innan tolvslaget. Om icke
Han kommer fram till att det är värt att låta en del av drycken spillas, om han bara kan komma fram med någon dryck över i tid, och avgör att han med hjälp av trycket i flaskan skall låta skummet kvickt föra honom hela sträckan som han är tvungen att färdas för att få ett gott, nytt år."
I och med att det hela rör sig om att taga flaskan från ena delen av byn, till andra, handlar det om att skjuta flaskan från A till B (i form av gula skyltar med röda pilar, som tydligt märks ut av en stor, guppande, vit pil) i genom banorna, och längs vägen finns grejer att både gynna och missgynna en, ty där finns både hjälpmedel och hinder.
Spelaren får möjligheten att välja skottstyrka och riktning när han slungar i väg flaskan, men något som krånglar till det för honom, är det att en viss gräns för var bana är satt, för mängden skott som är tillåtna. Skulle man bara slösa allt, skulle nämligen skumpan sina, och då skulle Charles varken komma fram, eller kunna bjuda någon dryck, även om han gjorde det, och därför ha'r han valt att vara sparsam med sina skott, och i stället tänka sig för en gnutta innan han skjuter i väg, så att han kan komma fram med så liten mängd spilld som möjligt. Något annat som missgynnar en, är tolvslaget som tickar allt närmre, och därför finns för var bana en viss tidsgräns, ty skulle Charles ägna för mycken tid åt var del av byn, skulle han ju icke hinna fram i tid. Det handlar alltså om två huvudsakliga ting; tid och mängd. Att hinna, och att spara.
Skulle man misslyckas med att klara av en bana, börjar man helt enkelt bara om just denna bana. Man misslyckas antingen i genom att nyttja alla skott utan att komma fram, eller att tiden rinner ut, eller att man dör i genom att falla i en skorsten. Det finns även en knapp tillgänglig för att börja om en bana när man vill.
Styrning
Man nyttjar musen för att välja riktning för skottet (som avgörs av vinkeln hos linjen mellan musen och flaskan, som är synlig i spelet så länge man håller neder vänster musknapp). Styrkan i skottet avgörs av avståndet mellan musen och flaskan (längden hos linjen som går mellan dem).
Escape fryser spelet och visar en lista med några knappar som låter en välja bland några val.
Spelet sparar självt var ny bana man når, nya rekord som sätts, och alla inställningar som ändras.
azm
The game that god him self plays
Haha. Tack.
Nu är även en facebooksida skapad:
http://www.facebook.com/pages/Bottoms-up/140861935971247?ref=ts
Detta är världens bästa spel någonsin.
Tack för teckningen<3
Hej, hej. Varning för stort inlägg och ett gäng fina bilder nedan.
Jag tyckte att det, efter allt som nu än då är gjort, och i görning, var dags att börja hålla folket, som vill veta, upplyst om nyheter inom utvecklingen av spelet. Först och främst är ett twitterkonto skapat för att jag kvickt skall kunna visa upp smärre tillägg, medan jag tänkte posta nytt i facebookgruppen med jämnare mellanrum och mera innehåll.
Twitter: http://twitter.com/#!/BottomsUpDevlog
Facebook: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_130033760392254&ap=1
Även en youtubekanal dyker upp om ett tag, när första utvecklingsfilmen, som vi redan spelat in en del klipp för, är klar. Kanske även smärre klipp dyker upp då och då, för att visa nya hinder och liknande.
Även om både Twitter och Facebook nu innehåller nya upplysningar, så skall jag lägga dem även i detta inlägg.
---
Jag sysslar nu med egen mjukvara för att bygga banor, och en första utgåva är nästan, nästan klar nu. Med denna byggare kan vi lätt slänga samman nya banor, ändra deras ordning, provspela dem, ändra dem, plocka bort dem, och så vidare.
När man först öppnar den, möts man av ett gränssnitt som innehåller alla verktyg som man kan arbeta med, som hus och lådor, och här finner vi även inställningarna för banan, som storleken, och gränserna för att vinna gull eller silver.
Knappen "Load/organise" leder oss in i en skärm, var vi kan ändra ordningen, plocka bort, och ladda in redan sparade banor, och längst neder finner vi knappen för att provspela banan som för stunden är inladdad.
Trycker man tabbknappen, hoppar man in i byggläget, som låter all verklig trolldom komma till. Här kan man med musen sätta ut nya grejer, ändra dem, flytta dem, plocka bort dem, kopiera och klistra in dem, och mycket annat. Till höger ligger listan med allt som finns i banan, och till vänster är verktygslisten med knappar för det mesta som man kan göra, och det finns även tangentbordssnabbknappar för alla åtgärder.
Senaste tillägget är möjligheten att gå längre från bilden för att avtäcka mera av banan samtidigt, för att få en bättre översikt. Detta är hemskt näpet när vi pillar med stora hinder, som hus, eller byggnadsställningar.
Hemskt många andra trevligheter är till, men det vore för utdraget att gå i genom dem alla. Första utgåvan är dock som sagt nästan klar nu.
---
När jag under helgen som nu var, var i Oslo, tog jag under någon av dagarna en liten stund att kvickt och kladdigt skissa samman två bilder.
Först gjorde jag en bild av ett förslag för upplägget av skärmen för att välja banor i utgåvan för iPhone och iPod Touch (och Android, om vi väljer att överföra dit):
Något annat som ni kanske är omedvetna om, är att "Charles", som han ser ut i demot som ligger uppe sedan nyårsdagen, ej är slutgiltig, utan bara en tillfällig platshållare skapad i brist av tid innan dagen som var sagt för provutgåvan att släppas. Charles, som vi egentligen tänkte oss honom, är i själva verket en man, och en grov bild av hur'dan vi vill ha' honom, är denna:
Folket som vant sig vid, och kanske kommit att tycka om, Charles i nuvarande skepnad, kan jag lugna med att säga att vi vill slänga in denne skäre klump som någon form av påskägg även i slututgåvan.
Provade att få till honom.
Vad tycker folk?
Mera med tiden! Kolla Twitter och Facebook! Gå med i gruppen vid Facebook och prenumerera å flödet från Twitter!
Stort inlägg än en gång!
Först och främst är nu företaget godkänt än en gång, efter ett namnbyte från Opera Royale till Royal Railway, och en tillfällig hemsida ligger redan uppe vid http://www.royalrailway.com/ och gamla nederladdningssidan för provutgåvan av spelet ligger uppe än.
Jag gjorde det! Första fullständiga utgåvan av banebyggaren (utgåva 1.0.0) är klar, i tid! Först och främst är här en bild av andra banan inladdad i byggaren, och med avståndet från bilden ökat, med en del av en byggnadsställning vald.
En grej som man kanske märker, är att lådorna ligget en gnutta skevt, och icke ser ut att vara särskilt väl utsatta. Vissa av dem är till och med inne i nedre byggnadsställningen! Detta är för att det är här de var, och är, i provutgåvan av spelet. Jag satte ut dem alla för hand, med kod, och det visade sig att jag ej fick dem helt där jag ville. Jag märkte aldrig detta när jag spelade provutgåvan, då de icke syns i början av banan, och de faller genast i backen. Detta är ett av många ting som byggaren vår lätt låter oss rätta till innan dess att vi släpper spelet slutgiltigen.
Vad man kan göra är ganska mycket, och mycket av det är redan taget upp i senaste inlägget om framstegen med byggaren. Större delen av senare tidens arbete är lagd i att djärvt slåss mot fel som om de vore drakar dväljande djupt inne i RAM-minnets mörkaste hålor, men några nya tillägg är även gjorda sedan sist.
En av nyheterna är att flera åtgärder nu sparas i historiken än förr. Förr sparades när man lade till eller tog bort grejer, flyttade runt dem, låste eller låste upp lager, eller flyttade lager upp eller neder i trädet. Nu sparas även valda ting i världen, lika väl som ändringar gjorda i ting efter det att de ha'r skapats (så som att ändra storleken hos en byggnadsställning, eller färgen hos ett hus, som redan är till i världen; valrutan för detta ses för valda byggnadsställningen i skärmdumpen ovan ligga uppe i vänstra hörnet av rutan).
Båda dessa tillägg vållade några fel som fick mig att slita håret en del längs vägen, men det verkar nu som om att mina ansträngningar för att få dem väck lyckades.
Byggaren hade redan haft ett rutnät en stund, och när man lade till nya ting, var det redan möjligt att haka fast dem i detta i genom att hålla S-knappen medan man flyttade runt muspekaren. När man flyttade runt redan skapade grejer, var rutnätet dock värdelöst, och att hålla S gjorde inget. Nu gör det det.
En mycket väl liten, men fortfarande trevlig nyhet att ha' lagts till, är att det nu är möjligt att rulla i genom lagerlistan eller listan med sparade banor med hjälp av mushjulet. Detta var sista steget som krävdes för att få rullningslisterna att fullt ut kännas som de inhemska i merparten av nutida operativsystem.
En annan liten, men trevlig grej, är att lagerlistan nu själv hoppar för att visa senaste tinget som valdes, så att, om vi, till dömes, väljer att välja ett bakgrundshus längst upp i listan, i genom att trycka upp å huset med höger musknapp i världen, när listan är rullad annorstädes, mot mitten, så att lagret för stunden är ej synligt i den, så hoppar listan dit, så att det är det.
Det är kanske icke alltid, som man vill att ljudet i spelet skall vara i gång, när man provspelar. Om man pysslar med en bana en god stund, och provspelar en hel del, så kan det vara störande att ständigt höra musiken börja om och om, eller så vill man kanske helt enkelt bara lyssna till sin egen musik. I och med detta, är en ny knapp inlagd i huvudskärmen, som kan tryckas för att stänga av alla ljud. Knappen är lagd rätt till vänster om knappen med texten "Load/organise", som i skärmdumpen nedan synes:
Så gott som allt vi vill skall vara möjligt att göra är nu där, och för kommande utgåvor så är det huvudsakligen tillägg i skepnad av nya "verktyg" (ting i banorna, som hus eller lådor) som vill göras, så som mera grejer än ursprungliga spelarflaskan, målstolpen, husen, lådorna, skorstenarna, byggnadsställningarna, fläktarna och istapparna, för att kunna läggas in i slutgiltiga spelet.
Jag får nog göra någon hjälpande text om att nyttja byggaren åt min medarbetare Erik Schröder, men det tarv icke vara något allt för utförligt, och skall förhoppningsvis ej kräva allt för stor del av tiden min.
Vi kan ny föra arbetet vidare med andra ting, som att lägga upp nya tillägg i själva spelet, och valskärmsgränssnitt för utgåvan för iPhone/iPod Touch och iPad, som skall vara smått åtskilda, i och med olika skärmupplösningarna vi ha'r att arbeta med. Facebook skall integreras, och gränssnitten skall läggas in i iOS-utgåvorna när de väl är upplagda (vi sysslar med stunden bara med utgåvan för iPhone och iPod Touch; vi anpassar allt för deras större syskon senare).
Jag är även tvungen att finslipa bilderna för iOS-utgåvan, då dessa för stunden bara är krympta från ursprungsutgåvans bilder, och detta är inget som vill se fint ut utan en gnutta finputsning för hand. Detta får dock förmodligen bida fram till dess att vi når änden av utvecklingstiden, då det ej är någon hemskt viktigt del vad gäller spelbarhet, men det är givetvis ett utseendemässigt viktigt steg som vi skall se till att ta' innan dess att spelet slutgiltigen släpps vid änden av denna spännande färd!
Som alltid, kom fortsatt åter hit, för att skåda nya inlägg, och glöm ej att jag även sänder smärre nyheter till twitterkontot mitt, och större till facebookgruppen vår.
Denna morgon, medan jag småsöp en kopp kaffe, så kröp kaffeinet nog sin väg in i hjärnan min, ty jag hade en mindre uppenbarelse. Jag lade upp tanken för Erik, som tyckte om den, och jag kan nu meddela eder alla om vad den var.
Banebyggaren är nu i brukbart skick. Detta är redan sagt. Att släppa denna för allas nytta vore förmodligen ganska omtyckt hos folket som känner en gnutta skaparglädje, men vi vill ta' detta ett steg längre än att bara låta dig skapa egna banor åt dig själv.
Vi vill göra detta till ett helt nätverk. Vi vill låta dig kunna skapa ett konto vid en tillägnad hemsida som vi råder över, för att sedan göra det möjligt för dig att med namnet och lösenordet ladda upp skapelserna dina till oss, för godkännande. Godkända banor görs tillgängliga för nederladdning, och kan hämtas rätt från spelet, både för iOS och PC, kostnadsfritt. Om du loggar in till hemsidan, kan du finna en lista över banorna som du ha'r laddat neder, och får möjligheten att giva dem ett omdöme i genom att skänka en tumme upp eller neder.
Så ledes kan banorna listas efter omtycke, i enlighet med mängden givna tummar upp, och de skall även kunna visas i ordning efter mängden hämtningar, eller hur' nyligen de skapades. Vi kanske även giver större utrymme vid startsidan åt banorna vi själva tycker bäst om. Man skall alltid kunna skåda skaparens namn, och vid hemsidan, skall man kunna trycka upp å detta för att finna sidan för denne, så att flera banor av samme skapare skall kunna ses.
Det skall även vara möjligt att söka efter banor, antingen i genom skaparens namn, eller banans titel. När man laddar upp en bana, är man tvungen att välja en unik titel, och om namnet är upptaget, så får ett annat väljas. Å så vis kan vi göra det lättare för spelarna att särskilja banorna, och återfinna gamla godingar.
Vi ämnar även att släppa våra egna, officiella paket med banor, som givetvis får särskilt utrymme att mera tydligen och synligen visas upp än av spelare skapade banor.
Vad tycks?
Jag laddade upp en nio minuter lång förhandsvisning av provutgåvan av spelet till YouTube, så att vi även håller till handa något att visa upp för folket som kanske icke känner sig klart att prova spelet innan dess att det ser det i rörelse.
http://www.youtube.com/watch?v=DzM39SAPIPQ
Vad fint<3
Sliter hårt! Härda ut!
Tackar, tackar!
Som nästa steg tänkte jag nu slänga in ett verktyg i byggaren, för att låta oss sätta ut pilar i banorna, som skall peka en i rättning mot målet.
Inga stora nyheter denna gång, men varför icke visa er det lilla som under de senaste dagarna gjort är?
Huvudsakligen är det föruppläggning som är gjord. Jag ha'r letat efter ett gott ramverk för nätverksdelen som skall låta oss ladda upp och neder banor, då MySQL++ visade sig komma med en del snuskiga licensolägenheter i fallet med just detta spel. Inget val är gjort än, men jag skall kolla in curl när jag hinner.
I och med att vi skall sätta ut hjälpsamma pilar i banorna, för att leda spelaren åt rätt håll i jakt efter målstolparna, är nu ett verktyg för detta tillagt i byggaren:
Pilknapparna är till för att välja rättning åt pilen, och knappen med texten "Paint" visar att pilen vill sättas ut som en halvgenomskinlig "målning" upp å en bakgrundshusvägg, medan knappen, vid tryckning, ändrar texten till "Sign", som innebär att en skylt, i likhet med målstolpen, med en pil upp å, vill sättas ut. I och med detta, får vi givetvis ändra utseendet hos målstolpen, då denna annars skulle se ut som en pilskylt i mängden, om detta fått stå oändrat.
Här är några väggmålningspilar som jag än så länge ha'r gjort, satta upp å en bakgrundshusvägg för tydlighet:
Sweeeeeeeeeeeet. Laddade nyss ner det. fy fan vad underbart. Ska spela mer när jag vaknar!
Några få ting är gjorda under de senaste tvenne dagarna. Till att börja med, ändrade jag mig gällande viset som jag ville lägga in dessa pilar i spelet i genom. Jag kom fram till dess att väggmålningarna och skyltarna var en gnutta för oenhetliga, och kanske allt för oklara, och egentligen gansa fula. Erik och jag valde att bara nyttja samma pil som redan i provutgåvan nu svävar över målstolpen, och göra det möjligt att sätta ut pilar pekande åt vänster, höger, upp eller neder. Utseendet för verktygen fick så ledes göras om en gnutta:
Detta är en skärmdump av en pil åt vart håll utsatt i en bana, vid sidan av målet, som även det är med en pil ovan sig, just som förr:
Här är även en skärmdump av en pil utsatt i ursprungliga, andra banan, från provutgåvan, för att visa nyheten i en mera troligt sammanhang:
I dag upprättade jag formulär med valbara textfält och knappar för byggaren, så att banor kan få sig titlar tilldelade, och så att en inloggningsskärm lätt skall kunna tillämpas i framtiden. Textfälten är ganska lätta, men när de är valda, kan tangentbordet nyttjas för att skriva i dem, och piltangenterna kan nyttjas för att flytta pekaren. Bakstegs- och borttagningsknapparna kan nyttjas för att plocka bort text. Det är möjligt att sätta en gräns för mängden tecken som ett fält tillåter, och lösenordsfält, som visar all som stjärnor, verkar. Om innehåller överskrider bredden fältets, rullar texten i sidled.
Textfält och knappar i ett formulär kan vara valda eller ej. Textfält kräver att vara valda för att kunna skrivas i, och knappar kräver att vara valda om du vill trycka med returknappen. Tabbknappen kan nyttjas för att ändra vad som skall vara valt. Om inget textfält är valt och ingen knapp är vald, är det det första tinget i formuläret som väljs när tabbknappen trycks.
Trots att textfälten stöder många särskilda bokstäver, som æ, ø, å, ä, ö, ü, þ, ð, ç och bokstäver med accenttecken, så verkar de ej klara av att upptäcka grekiska eller kyrilliska bokstäver (och för stunden, verkar det dess utom som om att det är något fel i ramverket som jag nyttjar för att upptäcka inmatning, som vållar en dykning när slika tecken matas in under OS X). Detta är dock inget som egentligen stör, då de enda tecken som tillåts för titlar är A-z, 0-9, .,:;-!?'*_ och mellanrum, och brukarnamn och lösenord vill förmodligen sätta än strängare gränser. Om otillåtna tecken matas in i textfältet, görs det rött, och man kan ej sända formuläret. Banetitlar tillåter som mest 16 tecken.
Efter det att jag fick textfälten att verka, tillämpade jag så sedan möjligheten att tilldela banor titlar; banor utan någon titel visas med filnamnet, och banor med en, visas med den. Titlar kan ändras från samordningsskärmen ("Load/organise"), där det nu finns ett textfält och en knapp för ändamålet.
Du måste vara inloggad för att skriva i forumet