Nooras blogg
Tjej, 27 år. Är offline

Senaste inläggen
Poliser som väljer att vara döva20 december 2015 kl. 21:12
Sådan förälder sådant barn
20 december 2015 kl. 17:22
Alkoholtest?
20 december 2015 kl. 16:45
Andra kulturer
20 december 2015 kl. 15:41
Hedersvåld
20 december 2015 kl. 15:22
Få föds onda
19 december 2015 kl. 14:06
Våld i skolan
19 december 2015 kl. 12:34
Hur du bidrar till en trevligare skola
18 december 2015 kl. 20:25
Socialdemokraterna bryr sig inte om mobboffren
18 december 2015 kl. 17:40
Jag lider med er
18 december 2015 kl. 17:09
Visa alla
Fakta
Riktigt namn: Noora Civilstatus: UpptagenLäggning: Bisexuell
Intresse: Inte valt
Bor: Inte valt
Politik: Inte valt
Dricker: Inte valt
Musikstil: Inte valt
Klädstil: Inte valt
Medlem sedan: 2013-09-10
Event
Noora har inte lagt till några event än.
"En författares dagbok" av Fjodor Dostojevskij, 1995
"En författares dagbok" är Herr Dostojevskij publicerade dagbok från slutet av 1800-talet. Han skriver och kommenterar händelser och rörelser i Ryssland. Varför han skrev boken är faktiskt oklart för mig, däremot läste jag boken av praktiska skäl som jag återkommer till senare.
Fjodor Dostojevskij är en ortodoxt kristen författare som jobbade på lite tidningar. Han verkar mycket gnällig, men samtidigt inte fullt så trångsynt som resterande överreligiösa. Han använder ett förvirrande brett förråd av ord, och boken är mycket lätt att hitta sig vilse i. Risken ligger hela tiden i att man läser allt men fattar nada. Det är definitivt inte en bok jag rekommenderar åt någon stackare som har svårt att läsa. Jag upplever också en viss dumhet hos Dostojevskij. Dels kommenterar översättaren Hans Björkegren delar och uttryck i slutet av boken, där berättas om ett uttrycket "strutskij" som Dostojevskij definierar som en "tom, obetydlig, värdelös person/man", här verkar det inte som att han inte begåvades med vetskapen att det är den tomma skålen som kommer människan till nytta varför tomma skålar i regel inte är varken obetydliga eller värdelösa (det är liksom lite det som är tanken med att forma en tom skål, man ska kunna fylla den med något). En annan sak är att han aldrig anklagar kvinnor för något. Detta kan i sin tur sägas vara något positivt, men om jag får fortsätta kommentera så tycker jag det är lika dumt som det är orättvist. Må så vara att män har en större risk till att vara dumma, däremot ska man inte underskatta exakt hur "ondskefull" en kvinna kan vara. I varje berättelse jag läser är allt alltid mannens fel, vilket i sin tur säger att kvinnan är maktlös, okunnig och inkapabel till det mesta. Jag tycker det är väldigt felberäknat, WatchMojo.com har faktiskt gjort en video som heter "Top Ten most evil Women in History" där dessa kvinnor som nämns i regel inte är påhittade sagofigurer.
Dostojevskij skriver mycket om äktenskap, religion men framförallt om Ryssland. Han skriver även en del politik och litteratur. Han målar upp Ryssland som ett slags heligt Jerusalem, däremot beskriver han inte resterande länder på något negativt sätt för det. Han skriver ibland om Tyskland ibland om Sibirien men framförallt om Petersburg, Moskva och Ryssland i största allmänhet. Han skriver under 1870-talet.
Mitt omdöme av boken säger att den är intressant men relativt onödig att läsa. Den är mycket svår att förstå och Dostojevskij ger inte många nyttiga reflektioner. Jag läste boken av praktiska skäl eftersom Dick Lundberg och jag ska sätta upp Dostojevskij "Krotkaja" varav jag ville försöka ta mig in i Dostojevskij skalle för att få en klar analys av pjäsen.