BroderJays gästbok
Tjej, 30 år. Bor i Helsingborg, Skåne län. Är offline

Fakta
Riktigt namn: Jessica Civilstatus: SingelLäggning: Straight
Intresse: Musik
Bor: Med föräldrarna
Politik: Inte valt
Dricker: Te
Musikstil: Inte valt
Klädstil: Vanlig
Medlem sedan: 2012-03-17
Event
BroderJay har inte lagt till några event än.
Gästbok
35 inlägg. Logga in för att skriva.Hej, ja det var verkligen ett tag sen. Jag går inte kvar på geologi, det blir istället civilingenjör i ekosystemteknik till hösten. Jag saknade logiken och matten på geologiprogrammet.
Nu får jag snart ta och skärpa mig. Jag missar alltid någon fråga. Sedan är jag sämst på att disponera en text när jag skriver, det blir oftast för mycket. Det blir bakläxa till nästa gång.
Jag reste faktiskt till Kanada, närmare bestämt Vancouver, sedan åkte vi runt i skogsmiljöer nära sjöar och berg. Det var en fantastisk upplevelse för den som trivs i naturen. Slovenien ska också vara fint med bergmiljön. Jag är kanske en skogsmulle trots allt, nörd kan också belysas med tanke på kemi och fysik :) Jag är faktiskt också medlem i en klubb som har onsdagspub nere i Fysicums källare där man kan sitta och dricka öl och diskutera matte och fysik med andra nördar.
Har du några planer för vilket resmål du vill välja när du tar ett sabbatsår?
Det skulle vara helt befängt för mig att jobba som tandläkare för lönen, det hade inte gått. Titta på tandhygienister som har lägre lön än tandläkare. Nej tack. Lönen tycker jag är irrelevant i detta fallet, jag skulle hellre vilja förtjäna mig av den istället. Jag har hört så många fantastiska historier om berggrundsgeologer att de är mer eller mindre äventyrare till inställning och arbetsuppgifter. Antingen har de prospekterat efter guld i öknen i Mellanöstern, borrat i Himalaya för en kraftverksdamm eller så har de borrat för grundläggningen av avfallsdammar vid gruvor i Liberia. Typ. Galna jobb som ger bra stories från chesterfieldfåtöljen framför brasan när barnbarnen är på besök ;)) Jobbet kan mycket väl vara ytterst välbetalt om man hittar rätt gruva eller oljebolag som söker dig. På en amerikansk sida där de gjort undersökningar läste jag "If you as a geologist don't get a job, your just lazy or dead". Sedan känner en kompis en australienare som har utbildat sig till geolog i Australien. Den här australienaren har cirka 400 kr i timmen vilket är 64.000 i månaden och han är 24 år gammal. Det han gör är att flyga runt lite med helikopter på sjuka ställen i bergen i Australien och gå på långa vandringar, kolla på lite stenar och annat smått och gott. Jag tyckte inte jag fick en hel uppfattning om vad han gör, för så lite arbetsuppgifter kan inte en geolog ha efter en sån krävande utbildning. Var är tex provanalyserna? Lönen är inte viktig, det är arbetsuppgifterna som gör det omväxlande kul. Du frågade också hur vi gör på geologiprogrammet när vi är ute i naturen? Det har varierat, men en gång var vi ute på exkursion och samlade prover som vi tog i marken för att sedan åka hem och göra analyser i labbet. Sedan sammanställer vi allt i en lång rapport som omfattar analys, statistik och resultat på drygt 30 sidor. Mycket matte återigen. Labbrapporterna på gymnasiet är en liten novell i jämförelse.
Oj, nu blev det för mycket snack om geologi, hoppas inte jag tröttade ut dig. Det är nog risk för det ;)
Jag gillar matte i viss mån, men det är nyttigt att förstå mattens många principer. Hur är ditt förhållande till matte?
Kan ha med att Lunds universitet är så känt över världen och så har denna förening och klubb anknytningar till Geocentrum samt att vår institution har goda kontakter med SLU.
Med tanke på att han var rätt så gammal i det programmet och tydligen haft körkortet i 3 år finns det inga tecken på att han skulle vara bättre, men det är klart, han gör sakta men säkert framsteg per år ;) Det gäller typ alla som har tagit körkort. Snart sitter det i ryggmärgen på honom ska du se.
Japp, stämmer. Civilekonomer har det betydligt bättre än andra mellanmjölksekonomer. Men att arbetsmarknaden skulle vara bättre för ekonomer utomlands finns ingen garanti. Finans, ja. Standard, nej. Civilekonomer har det även lättare utomlands. Jurister har tex skitsvårt att få jobb i USA. På 90-talet var arbetsmarknaden för geologer iskall. Forskningarna låg på dekis och det fanns inget nytt vid rodret att hämta. När vi sedan fick dessa klimatförändringar, vattenledningar blev förorenade i u-länders slumområden och ny teknik måste fram för att förebygga den dåliga miljö vi människor har orsakat under 90-talet var det dags att förnya yrket med större kunskap än någonsin, så gruvorna började öppnas igen och geologer behövdes i mängder för att hitta nya mineraler med hjälp av sin kunskap och sina provanalyser. På naturvetarfronten ligger geologi och miljövetenskap rätt i tiden - de stora vinnarna. Förut var det civilingenjörerna som var viktiga men börjar nu att mattas av pga överskott på nyutexaminerade i vissa områden. Att man läser något så tungt som teknisk fysik och sedan inte får jobb är bortom mitt förstånd. Jag var först inne på civinglinjen men upptäckte sedan att matte och fysik blir för torftigt i längden. Därför vill jag hålla mig kvar på keminivån. Jag älskade kemi i gymnasiet! Förvisso fanns det personer som blev tagna på sängen och tyckte det bara var matte och formler som försvårade deras vilja att fortsätta. Som vi sa tidigare så hade grundskolan den grundläggande NO-undervisningen utan mattedelen. Lägger vi till matte och analyser får vi NV :)
Ja, folktandvården bjuder tom sina studenter på middag och börjar redan förhandla lönen i förtid. De vill inte att många ska lockas av den privata sektorn där lönen är avsevärt högre. De som går till jobbet för lönen har misslyckats. Är det värt att få 28k som ingångslön och börja borra i folks ovårdade tänder om man inte tycker om det?
Det känns också som ett sammanträffande när du bor i Helsingborg som har en geologiklubb. Den geologiska föreningen i Lund och Helsingborgs geologiklubb är kända över Skåne och i stora delar av världen som USA, Sydamerika, Kanada, Kina, Japan och Australien. Daniel Preis som satsar på hydrogeolog är från Helsingborg och har blivit utnämnd till studentambassadör för den geologiska institutionen :)
Jag läste ända till Ma E, för man visste inte om de nya geologerna skulle få fördel över oss andra stofiler. Och visst hade jag rätt med mitt val. Idag kräver man Ma 4 som är en övergång mellan D och E. Kursen innefattar i stort sett hela D-kursen och delar av E. Visst ska man ställa högre krav då vi går mot nya och moderna tider. Nivån ska på så sätt höjas.
Programmet hette typ "Vi kallar oss artister"? Var ett bra tag sedan, säkert 2006 eller nåt. Men Håkan Hellström hade tagit 90 körlektioner för att klara av uppkörningen. Han har också dyslexi så det förklarar en hel del om hans körning i enkelriktade gator hehe.
Så man får trots allt plats med så mycket text, då vet jag det i forts. Gapet mellan grundskolan och gymnasiet är relativt stort men ännu större när man går från gymnasiet till högskola. Oj vad nivån har höjts. Vill du slippa massa flum så ska man välja utbildningar som ger jobb efteråt. Min kusin pluggar på psykologiprogrammet och det är jättemånga timmar hon får avsätta i veckan på studier. Problem i statistik hade hon. Om du väljer ekonomi välj då civ.ekonomprogrammet. Då blir du en legitimerad civilekonom efter utbildningen. Det är istället för kandidat- och masterexam. Du tar en yrkesexam på 5 år + 1 års praktik beroende på utbildning. I psykologi och läkarprogrammet är det så. Civing är annorlunda och jurist är 4,5 år. Jag har hört att juristprogrammet skulle vara svårare än civ.ekonom. Det lär du själv få veta när du kommer in på programmet.
Läkarprogrammet består av jättemånga nyutexaminerade AT-läkare. Men det är tvärtom för tandläkarprogrammet. Där rycker folktandvården i en eftersom det är så stor brist på tandläkare i landet, framför allt i småstäderna. Det som lockar folk till programmet är främst jobbtillgängligheten och lönen. Återigen, prestige som är efterfrågan. Man vill ju istället ha ordentliga tandläkare som inte är pengakåta. Idag när man läser i tidningarna att allt ska sparas, osv. Jag blir så trött på dessa vänsterliberala tokigheter som påverkar hela välfärden negativt. Bara för att några giriga entreprenörer vill styra kapitalen i Sverige. Det gör mig bara matt! Efter gymnasiet jobbade jag och reste, jag visste inte vad jag ville så jag tog en introkurs i arkeologi som var helt fel för mig men tackade för kaffet när jag fick upp ögonen för geologi.
Jag vill helst inte sitta och trycka på en institution i många år. Forskning går fetbort. Jag vill ha ett yrke där jag kan göra nytta och få möjlighet att avancera mig uppåt i karriären. Jag är inte så mycket för att vara flumpetter, det måste vara konkret. Men just nu lutar det åt petroleum- eller malmgeolog. Och yes, det är mitt första år. Har uppdaterat min pres, förresten.
Så här kan det se ut på en arbetsplats om du väljer berggrundsinriktningen: http://www.youtube.com/watch?v=RRZr_d2d3YQ
Man får dock inte se när hon är ute på fältet och genomför prospektering/geologisk kartläggning eller tar prover, men yrket innefattar typ 25% fältarbete och 75% inomhus (kombinerat med labb och kontor). Jätteskoj! :)
Oj, upptäckte nu att jag hade glömt svara på en fråga som bara passerades obemärkt i natt. Texten var kanske för kompakt att läsa när tröttheten var närmare John Blund än en nattuggla ;)
Geologiutbildningen varierar. Först är det ett kandidatprogram på 3 år. Det är inte direkt en yrkesexam på 5 år som med tand- och läkare, psykolog och civilingenjör, men du har större valfrihet. Du är inte lika låst. Första året börjas med gemensamma kurser och sedan inpå andra årets första termin. Därefter har du valfrihet att välja specialisering. Är det tex berggrund som naturresurser du vill utbilda dig inom så väljer du kurser till det. Sedan avslutas tredje året med ytterligare specialisering och kurser utanför huvudämnet. Man brukar kombinera sådana kurser på naturgeografiska och ekosystemvetenskapliga institutionen som ligger precis mitt emot vår byggnad och bredvid Gerdahallen. Avslutningsvis ska du också göra ett examensarbete på 15hp för din kandidatexam. När du har tagit en kandidat kan du välja masterinriktning för att riktigt nischa in dig på din spetskompetens. Utbildningar som naturvetenskap och teknik tjänar mest på "nisch" än vad andra ämnen gör. Arbetsmarknaden efterfrågar experter på sina specifika områden, speciellt mineralprospektering för geologer.
Jag brukar skoja med mina vänner om läkarprogrammet. Du måste ha såväl väte, magnesium som guld från gymnasiet ;) Det är benhård konkurrens på läkarprogrammet. Lika tufft med tandläkarprogrammet. Men jag förstår inte varför man vill bli tandläkare, jag tycker personligen inte om att rota i andras tänder. Väldigt fräscht yrke. Och snart håller överklassen på att fallera tack vare överskottet av nyutexaminerade AT-läkare.
SO verkar vara mer din melodi. Då kan jag nog rekommendera juristprogrammet eller något liknande som tar mycket avstånd från NV-ämnen. Det är mycket att läsa och knappt så mycket matte, sedan har du också psykologiprogrammet. Du verkar trivas så bra med SO att du ska satsa på de högre hästarna inom ditt område. Sedan är det aldrig fel att ta en kurs i nationalekonomi, fast då blir det matte hehe :) Men du kanske ska först jobba i ett år för att tänka över din nisch? Resa och jobba brukar alltid vara en fin kombo när tankarna behöver rensas. Har du redan börjat din termin?
Precis :) Jag kommer ihåg ett program som SVT visade för några år sedan när Håkan Hellström var med. Då körde han plöstligt bil när kameramannen åkte med. En fin rundtur i götet som slutade med enkelriktad gata av misstag. haha! "Nu körde du in på en enkelriktad gata".. Håkan: "Oj det gjorde jag visst".
Det kan jag hålla med dig om. Gymnasiet skiljer sig mycket från grundskolan. Är man inte beredd på det värsta kommer man sätta kaffet i halsen när kemi och fysik har plöstligt omvandlats till matte och formler. Du har liksom bråkdelar av spår som du ska försöka tolka men du har inte hela pusslet. I grundskolan får vi hela pusslet på förhand i boken. Faktan är serverad. Men nu ska man istället lösa problem. Typ algebra och logaritmer stöter du på i kemi medan derivator och integraler förekommer i fysik. Grafräknaren kommer till bra användning i fysik och matte. Tycker man inte det är roligt att lägga pussel gör man et klokt val att välja annat. Det finns studenter idag som går emot sin egen vilja och väljer efter prestige. Sad but true :((
Ömsom vin ömsom vatten ;) Men som du sa så håller man hårt i sina favoriter. Det är en win-win situation över det. Samlar man på stenar kan man lika gärna börja på frimärken utan att det tar skada. Dålig jämförelse kanske, men jag tror du förstod vad jag menade. Inkörsport till jazz och soul brukar vara Stevie Wonder och Miles Davis. Det var det för mig iaf. Tool är ett annat alternativ som inte är jazz och soul men någon alternativ progg. Bra musik är bra musik.
Det var snällt sagt av dig, men jag är så dålig på SO-ämnen :(( Skulle jag bli statsminister hade jag behövt läsa statsvetenskap och när jag hör skräckhistorier om B-uppsats och C-uppsats att man har en opponent som ska såga ditt arbete längs fotknölarna du presenterar så vill jag inte vara med om detta skräckscenariot. Jag är jättedålig på att presentera något som jag inte brinner för därför valde jag NV i gymnasiet och visste inte sen vad jag ville. Men läser jag min drömutbildning för närvarande. Vad läser du för nåt, vad tillhör din specialitet? Jag tror mottagaren hann få pengarna i handen men då var jag redan borta med vinden :)
Det finns ett gammalt djungelordspråk som jag har gjort om till min fördel: "När Henrik rör sig så står blixten stilla". Ni hinner inte att reagera om jag står där ens :) Titta på fantomen.
Jag har en skiva med Kent som jag smyger med, men det är inget jag har lyssnat på evigheter. Verkligen heter den om du undrar. Jag är faktiskt inte så kräsen när det kommer till musik. Jag kan lyssna på allt möjligt, men under senare år har jag tagit avstånd från den tyngre musiken och skalat av en hel del som jag lyssnade på i början av tonåren. Jag har på så vis gått mer på känsla än tuffhet. Idag blir det överväldigande med jazz, soul, funk, reggae, progg, klassisk och svensk musik.
Kändes bra efteråt att vi fick ihop mer än mobilskroten ;) Är man nästan på sin bakgård så får man prestera och visa vart skåpet ska stå. Jag kommer aldrig bli en snåljåp och tänker alltid låta solidaritet gå före. Egoism skapas av kapitalism som kommer från företag och medelklassen. Jag tänker bli den som kommer ge medelklassen ett nytt ansikte. Nu vill jag inte låta flummig men vi behöver inte hat och olika klassklyftor, världen ska styras av kärlek och vänskap. Så bygger man ett samarbete mellan alla grupper, för jag är miljökonservativ som är fredsivrare och vapenvägrare och tror på en bättre värld än vad den är idag. Vi är av samma art, vi bor på jorden och bör vara rädd om den.
Gör så, men förvänta dig inte mjuk flumporr á la Pink Floyd som du bara kan luta dig tillbaka och känna hur allt snurrar runt omkring dig. Jonah Quizz visar ingen nåd för arg musik, det är bara att försöka gilla läget och hitta rytmen. Likheterna kommer att närma sig i uttryck men ändock på olika nivåer. Du lär få bekänna färg, tro mig :) Jag måste erkänna att jag är inget fan av musik i stil med Kent eller Håkan Hellström men Markus är i en klass för sig och går inte att jämföra. Han är inte lika slätstruken och tråkig. Han kör sin grej bara.
Oj vad bra! 12 000 från ett par stycken i en klass är jätteambitiöst. Nu känner den geologiska föreningen i Lund lite snopna över att vi bara donerade 47 000. Men först låg vi på 29k och då stod jag på mig och övertalade andra så det blev ännu mer! Vi får inte vara sämre än mobilskroten, det är trots allt vårt område. Lägg sedan till 4000 från min privata kassa så har du sammanlagt 51k. Hur kändes det att vara en av bidragarna som hade samlat ihop över 22 milj? Det är lugnt, pengarna kommer i bruk, geovetenskapliga institutionen har goda kontakter med biståndet. Jag tror nog det har med att du inte såg mitt ansikte, jag är som blixten som man inte hinner uppfatta förrän jag är försvunnen ;)
Du får nog lyssna på fler låtar för att få helhetsintrycket av hans sång och likhet med Markus. Men efter det lilla jag hörde på Musikhjälpen får jag nog kolla upp resten av Markus musik. Det lät riktigt bra.
Jag kände att det var lite av mitt område också även om jag inte har nischat in mig på just hydrogeologi så har det mycket med förebyggande av vattenföroreningar som pengarna går till. Behövs resurser för att åtgärda föroreningarna, måste beräkna vart vattnet ska forslas så inga giftiga ämnen kommer i kontakt med det rena vattnet. Men mer än så går jag inte in på detalj, det hade blivit svårbegripligt annars. Men över 22 milj gör mig otroligt stolt. Bra gjort av alla! Jag kan fortfarande inte fatta att jag hittade dig här :)
Nej, jag hade aldrig hört hans musik tidigare förutom att jag visste vem han var. Förvånansvärt gillade jag det jag hörde. Hans sång hur han uttrycker sig påminner om Johan "Jonah" Langqvist i Jonah Quizz under samma era som Noice. Markus har en finare framtoning än Jonah som var förbannad på samhället. "Vi lever i en hjärtlös stad" kan beskriva hans ångestfyllda känslor för sthlm.
Jag visste förresten inte att Markus spelade vid den tidpunkten, jag bara tänkte, nu gör jag en god gärning och donerar pengar till människor som förtjänar rent vatten. Tanken var inte att spana in tjejer men så kom det som ett brev på posten av Markus att jag inte kunde motstå. Jag tittade bara kort men så minns jag ditt ansikte som mest och det märkliga i sammanhanget är att jag sprang sedan på dig här på ec. Det finns inte en chans på miljonen att man gör det.
Nu blev det genast bättre med ett namn! Men du ser bekant ut. Var det du som hängde utanför Musikhjälpen-huset när Markus satt och spelade på pianot och sjöng? Jag råkade bara av en slump donera pengar vid denna stund. Det vimlade av folk när han sjöng sin låt och så var det ruskigt kallt ute. Att ni ens orkade trotsa kylan.
Sov dina föräldrar när du döptes? Du har inget namn, arma barn.