Riktigt namn:
Jessica Civilstatus:
Singel
Läggning:
Straight
Intresse:
Musik
Bor:
Med föräldrarna
Politik:
Inte valt
Dricker:
Te
Musikstil:
Inte valt
Klädstil:
Vanlig
Medlem sedan:
2012-03-17
Hej, ja det var verkligen ett tag sen. Jag går inte kvar på geologi, det blir istället civilingenjör i ekosystemteknik till hösten. Jag saknade logiken och matten på geologiprogrammet.
Nu får jag snart ta och skärpa mig. Jag missar alltid någon fråga. Sedan är jag sämst på att disponera en text när jag skriver, det blir oftast för mycket. Det blir bakläxa till nästa gång.
Jag reste faktiskt till Kanada, närmare bestämt Vancouver, sedan åkte vi runt i skogsmiljöer nära sjöar och berg. Det var en fantastisk upplevelse för den som trivs i naturen. Slovenien ska också vara fint med bergmiljön. Jag är kanske en skogsmulle trots allt, nörd kan också belysas med tanke på kemi och fysik :) Jag är faktiskt också medlem i en klubb som har onsdagspub nere i Fysicums källare där man kan sitta och dricka öl och diskutera matte och fysik med andra nördar.
Har du några planer för vilket resmål du vill välja när du tar ett sabbatsår?
Det skulle vara helt befängt för mig att jobba som tandläkare för lönen, det hade inte gått. Titta på tandhygienister som har lägre lön än tandläkare. Nej tack. Lönen tycker jag är irrelevant i detta fallet, jag skulle hellre vilja förtjäna mig av den istället. Jag har hört så många fantastiska historier om berggrundsgeologer att de är mer eller mindre äventyrare till inställning och arbetsuppgifter. Antingen har de prospekterat efter guld i öknen i Mellanöstern, borrat i Himalaya för en kraftverksdamm eller så har de borrat för grundläggningen av avfallsdammar vid gruvor i Liberia. Typ. Galna jobb som ger bra stories från chesterfieldfåtöljen framför brasan när barnbarnen är på besök ;)) Jobbet kan mycket väl vara ytterst välbetalt om man hittar rätt gruva eller oljebolag som söker dig. På en amerikansk sida där de gjort undersökningar läste jag "If you as a geologist don't get a job, your just lazy or dead". Sedan känner en kompis en australienare som har utbildat sig till geolog i Australien. Den här australienaren har cirka 400 kr i timmen vilket är 64.000 i månaden och han är 24 år gammal. Det han gör är att flyga runt lite med helikopter på sjuka ställen i bergen i Australien och gå på långa vandringar, kolla på lite stenar och annat smått och gott. Jag tyckte inte jag fick en hel uppfattning om vad han gör, för så lite arbetsuppgifter kan inte en geolog ha efter en sån krävande utbildning. Var är tex provanalyserna? Lönen är inte viktig, det är arbetsuppgifterna som gör det omväxlande kul. Du frågade också hur vi gör på geologiprogrammet när vi är ute i naturen? Det har varierat, men en gång var vi ute på exkursion och samlade prover som vi tog i marken för att sedan åka hem och göra analyser i labbet. Sedan sammanställer vi allt i en lång rapport som omfattar analys, statistik och resultat på drygt 30 sidor. Mycket matte återigen. Labbrapporterna på gymnasiet är en liten novell i jämförelse.
Oj, nu blev det för mycket snack om geologi, hoppas inte jag tröttade ut dig. Det är nog risk för det ;)
Jag gillar matte i viss mån, men det är nyttigt att förstå mattens många principer. Hur är ditt förhållande till matte?
Kan ha med att Lunds universitet är så känt över världen och så har denna förening och klubb anknytningar till Geocentrum samt att vår institution har goda kontakter med SLU.
Med tanke på att han var rätt så gammal i det programmet och tydligen haft körkortet i 3 år finns det inga tecken på att han skulle vara bättre, men det är klart, han gör sakta men säkert framsteg per år ;) Det gäller typ alla som har tagit körkort. Snart sitter det i ryggmärgen på honom ska du se.
Japp, stämmer. Civilekonomer har det betydligt bättre än andra mellanmjölksekonomer. Men att arbetsmarknaden skulle vara bättre för ekonomer utomlands finns ingen garanti. Finans, ja. Standard, nej. Civilekonomer har det även lättare utomlands. Jurister har tex skitsvårt att få jobb i USA. På 90-talet var arbetsmarknaden för geologer iskall. Forskningarna låg på dekis och det fanns inget nytt vid rodret att hämta. När vi sedan fick dessa klimatförändringar, vattenledningar blev förorenade i u-länders slumområden och ny teknik måste fram för att förebygga den dåliga miljö vi människor har orsakat under 90-talet var det dags att förnya yrket med större kunskap än någonsin, så gruvorna började öppnas igen och geologer behövdes i mängder för att hitta nya mineraler med hjälp av sin kunskap och sina provanalyser. På naturvetarfronten ligger geologi och miljövetenskap rätt i tiden - de stora vinnarna. Förut var det civilingenjörerna som var viktiga men börjar nu att mattas av pga överskott på nyutexaminerade i vissa områden. Att man läser något så tungt som teknisk fysik och sedan inte får jobb är bortom mitt förstånd. Jag var först inne på civinglinjen men upptäckte sedan att matte och fysik blir för torftigt i längden. Därför vill jag hålla mig kvar på keminivån. Jag älskade kemi i gymnasiet! Förvisso fanns det personer som blev tagna på sängen och tyckte det bara var matte och formler som försvårade deras vilja att fortsätta. Som vi sa tidigare så hade grundskolan den grundläggande NO-undervisningen utan mattedelen. Lägger vi till matte och analyser får vi NV :)
Ja, folktandvården bjuder tom sina studenter på middag och börjar redan förhandla lönen i förtid. De vill inte att många ska lockas av den privata sektorn där lönen är avsevärt högre. De som går till jobbet för lönen har misslyckats. Är det värt att få 28k som ingångslön och börja borra i folks ovårdade tänder om man inte tycker om det?
Det känns också som ett sammanträffande när du bor i Helsingborg som har en geologiklubb. Den geologiska föreningen i Lund och Helsingborgs geologiklubb är kända över Skåne och i stora delar av världen som USA, Sydamerika, Kanada, Kina, Japan och Australien. Daniel Preis som satsar på hydrogeolog är från Helsingborg och har blivit utnämnd till studentambassadör för den geologiska institutionen :)