Udda, otippad eller förvånande fakta

Föregående
Till botten  
natsukashi Kille, 59 år

31 027 forumsinlägg

Skrivet:
28 mars 2013 kl. 11:52
natsukashi Kille, 59 år

Citat från kinderwhore


Jimmy: Annars kan man väl rikta mot TVn/boxen och kolla om den byter kanal

funkar inte på trådlösa bilnycklar eller andra fjärrkontroller att bara använda teven som referens ...

Jimmy Kille, 32 år

18 299 forumsinlägg

Skrivet:
2 april 2013 kl. 09:24
Jimmy Kille, 32 år

Anledningen till att man inte kan ha den mycket vanliga uranisotopen U-238 blandad med den mer ovanliga U-235 i atombomber är för att den process som startar den kedjereaktion som gör U-235 "högexplosivt" (förenklat), gör U-238 till plutonium. Då fungerar det inte, eftersom plutonium är för stabilt, det ger ingen ytterligare sprängkraft till bomben med den designen.

Som många känner till används plutonium också i atombomber, men the key thing är att det används i en helt annan sorts atombomb, som kräver en helt annan, extremt komplicerad struktur och som fungerar på helt annat sätt. Närmare bestämt fungerar plutonium bara i bomber om man komprimerar det, vilket innebär att atombomber som använder plutonium har en kärna av plutonium, omgiven av sprängämne i en så perfekt sfär som möjligt. När bomben ska sprängas antänds sprängämnet överallt samtidigt och explosionen komprimerar plutoniumkärnan, vilket gör att man kan starta den kedjereaktion som utgör atombomben. Plutonium i sig självt är ofarligt.

Bomben över Hiroshima använde uran och bomben över Nagasaki använde plutonium.

Om man för en sekund ignorerar faktumet att de två sorternas atombomber kräver helt olika tekniker, strukturer och principer, så är det rätt mindfuck att tänka på att om man har U-238 i en atombomb så skapar man ett annat material som också används i atombomber och det är indirekt anledningen till att bomben i så fall inte fungerar.

För övrigt lämnade man såväl Hiroshima som Nagasaki helt och hållet orörda under kriget fram tills atombomberna släpptes, enbart för att kunna mäta skadan som atombomber gör. Visst, amerikanerna tänkte såklart inte att "vi släpper atombomber vad som än händer"; om de inte hade hunnit klart med bomberna innan kriget tagit slut så hade de såklart inte släppts, men att man ämnade släppa atombomber var den enda anledningen till att man inte släppte någon annan bomb över någon av de två städerna, under hela krigets gång.

Bloodbath Kille, 33 år

14 529 forumsinlägg

Skrivet:
2 april 2013 kl. 10:20
Bloodbath Kille, 33 år

Ett litet fel ang Plutonium bomberna: Sfären må antändas samtidigt, men det är tre lager som antänds, i sekvens, för att komprimera materialet så mycket som möjligt. Kommer inte ihåg i vilken ordning, men de tre olika lagren har olika "snabba" explosioner, för att få så mycket kraft på en punkt som möjligt.

Världens starkaste atombomb tillverkades även av ryssland, Tsar Bomba, och var på ca 57 megaton, ungefär 1,400 gånger så stark som bomberna i Nagasaki och Hiroshima. Bomben var dock vingklippt då den från början var designad att klara 100 megaton, men det ansågs för farligt då planet som levererade den aldrig skulle kunna fly undan explosionen, och sprida för mycket radioaktivt nedfall.


Föregående
Till toppen  

Du måste vara inloggad för att skriva i forumet