Lite tips och fakta om husdjur.

Föregående
Till botten     Sista sidan
Nästa
MissKitten Tjej, 33 år

6 913 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 01:52
MissKitten Tjej, 33 år

BadHairDay: Det hade jag ju glömt! ^^

Frontosa Kille, 35 år

6 626 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 01:55
Frontosa Kille, 35 år

Jag har lite svårt för hela grejen med innekatt. För mig är katten ett rovdjur liksom. x)

MissKitten Tjej, 33 år

6 913 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 01:57
MissKitten Tjej, 33 år

Citat från Frontosa


Jag har lite svårt för hela grejen med innekatt. För mig är katten ett rovdjur liksom. x)

Mina katter är innekatter. De var utekatter förut.

Men nu när vi bor i lägenhet så vill vi inte ha de springades ute bland alla bilar. Vill ju inte att de ska bli överkörda :<

Chiino Tjej, 34 år

284 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 01:57
Chiino Tjej, 34 år

Citat från Frontosa


Jag har lite svårt för hela grejen med innekatt. För mig är katten ett rovdjur liksom. x)

jag har haft både inne och ute katter. sant jag håller med dig att en katt ska vara ute. men ex. min innekatt lever och har det bra man kan faktiskt också gå ut med katten i koppel. det finns den möjligheten. dock så finns det risk att en katt kan dö av att bli påkörd och sånt, det har inte en innekatt så det är också en lugnande ro att veta var katten är någonstans.

MissKitten Tjej, 33 år

6 913 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 02:07
MissKitten Tjej, 33 år

Mer info om katter: skötsel

Kattens klor
Kattens klor kan behöva klippas. Om du behöver klippa klorna beror på hur katten lever, om det är en innekatt eller utekatt och hur aktiv den är. Kontrollerar regelbundet att klorna inte blivit för långa. Använd helst en kloång som är avsedd för katter. De finns att köpa i de flesta djuraffärer.

Att klippa kattens klor är kan vara besvärligt, speciellt om katten inte vill samarbeta. Ett bra sätt är att ha katten i knät och hålla fast den med ett bestämt grepp. Tryck på trampdynan precis bakom klorna för att få fram klorna. Var försiktig så att du inte klipper i den rosa pulpan som innehåller både nerver och blodkärl. De vita spetsarna består av död vävnad och här går det bra att klippa utan att det känns.

Öronrengöring
Kattens ytteröron kan bli smutsiga så ta för vana att kolla din katts öron med jämna mellanrum. Rengör ytteröronen med små fuktiga bomullstussar. Var försiktig så att du inte skadar kattens känsliga öron.

Om din katt börjar klia sig i öronen eller skaka på huvuden kan katten ha fått en öroninfektion. Vid öronskabb får katten mörk beläggning eller mörkt vax i öronen. Om du misstänker en infektion eller öronskabb måste du gå till veterinären med din katt.

Avmaskning
Du bör avmaska din katt regelbundet. Avmaskningsmedel finns receptfritt på Apotek. En utekatt bör avmaskas ca två gånger per år. Förutom vid dessa tillfällen så skall katten naturligtvis avmaskas så snart man upptäcker att katten har mask. Även innekatter kan ha mask, eftersom du drar in jord som kan innehålla parasiter med dina skor. Innekatter behöver enligt nya rekommendationer endast avmaskas om man märker att den fått mask.

Vaccination
En katt behöver vaccineras mot kattpest och kattsnuva en gång per år. Utekatten träffar på andra katter ute, och riskerar därför att smittas. Innekatter kommer främst i kontakt med smitta genom att du för med dig smitta utifrån på skor eller kläder.

Kastrering
Kastrera honkatten om du inte vill få ungar efter den. Katten mår varken bra av att gå på p-piller länge eller löpa utan att få para sig. Kastrera även din hankatt om den inte ska paras. En hane som inte är kastrerad kan börja markera revir genom att skvätta urin inomhus. En hankatt som är kastrerad är oftast lugnare och mer tillgiven än en okastrerad. Katten kan kastreras när den är 6 månader eller äldre. Kastrering av hankatt innebär att testiklarna avlägsnas, och kan ske med endast lugnande och lokalbedövning. Honor måste sövas ner. När det gäller honor kunde man tidigare välja mellan sterilisering och kastrering, där det sistnämnda är att föredra. En steriliserad honkatt fortsätter med sitt löpbeteende, vilket hon inte gör efter en kastrering. Kastrering av honkatt är förstås dyrare än sterilisering, men väl värt pengarna. Vid sterilisering skärs äggledarna av, och vid kastrering av honkatt avlägsnas äggstockar och/eller livmoder.

Pälsvård
En frisk katt sköter sin päls genom att slicka och putsa sig. Katten sväljer det lösa håret och ibland kan detta katthåret samlas till en hårboll i magen. Vissa katter, speciellt långhåriga, kan ha problem med hårbollar som fastnar i matsmältningsorganen. Andra katter får inga problem med detta, utan spyr helt enkelt upp hårbollarna. Ett bra och enkelt laxermedel är att sätta en klick vaselin eller lite olja på kattens tassar. När den sedan slickar sig får den i sig vaselinet/oljan och detta hjälper katten att bli av med hårbollarna ”den naturliga vägen”. Om du kammar och borstar din katt regelbundet undviker du att den får i sig så mycket löst katthår. Dessutom hamnar inte så mycket hår på möbler och dina kläder. Det finns olika typer av borstar och kammar som är specialanpassade för katter i djuraffärer och varuhus.

MissKitten Tjej, 33 år

6 913 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 02:19
MissKitten Tjej, 33 år

Eheh. Ännu mera.

Utrustning för katter

Transportbur
Du bör skaffa en bra transportbur som katten kan ha hela livet. En transportbur är nödvändig när du behöver ta med dig katten i bilen. Ha alltid katten i en transportbur när du behöver ta katten med dig i bilen, både för din och för kattens säkerhet. Skaffa transportburen innan du ska hämta hem din katt, så blir hemresan mycket enklare.

Kattlåda och kattsand
Det finns olika typer av kattlådor att köpa i djuraffärer och i varuhus. Vissa katter skvätter mycket sand, eftersom kattens naturliga beteende innebär att de vill dölja spåren efter sig. Då kan en kattlåda med huv vara bra, eftersom det förhindrar en hel del skvättande. Det är inte så trevligt att behöva trampa i kattsand som skvätts överallt.

Tänk på att din katt växer, köp inte för liten kattlåda.

När det gäller kattsand får man prova sig fram till vad man själv och katten föredrar. Det finns en hel uppsjö av olika kattsandstyper, klump- och icke klumpbildande, finkornig och grovkornig och även olika typer av pellets. Använd alltid någon typ av sand som är avsett för kattlådor, eftersom dessa förhindrar att det luktar om kattlådan.

Du behöver också en plastspade att rensa kattlådan med.

Mat- och vattenskålar
Köp mat- och vattenskålar som är lätta att göra rena. Placera skålarna där katten kan äta relativt ostört. Vissa katter föredrar att dricka direkt ur vattenkranen, duschen eller ur tvättstället. Om du inte vill att din katt ska lägga sig till med sådana vanor, så får du aldrig börja vänja dem vid detta, eftersom det sedan kan vara omöjligt att få katten att dricka på något annat sätt.

Kattmat
Kattungen behöver, precis som vuxna katter, en fullvärdig kost. Bäst är att ge katten färdigt foder, torrt eller vått. Detta foder innehåller allt vad katten behöver. Det finns speciellt kattfoder som är anpassat efter kattungar, läs på förpackningen vilken ålder fodret är anpassat för. Du kan även ge katten något du själv lagat till, men detta bör inte ske för ofta eftersom katter lätt får magproblem av sådan mat som inte är anpassade för dem.

Se också till att katten alltid har friskt vatten framme, speciellt viktigt är detta om du ger din katt torrfoder, eftersom katten annars kan få urinvägsproblem.

Torrfoder har den fördelen att det håller tänderna friska och minimerar tandsten hos din katt. Torrfoder kan stå framme hela dagen, så att katten kan äta när den själv vill. Torrfoder är också mycket billigare än burkmat. Om du väljer att ge din katt burkmat så se till att den då och då får torrfoder att gnaga på. Innan du hämtar hem din katt bör du fråga uppfödaren vilken mat katten är van vid, eftersom katter är mycket känsliga för förändringar. Se till att ha ”rätt” foder hemma när katten flyttar in. Sedan kan du långsamt vänja den vid det märke du föredrar.

Ge ALDRIG katten mat som är avsedd för hundar. Hundmat innehåller inte taurin, som är så viktigt för katten. Katter kan inte producera detta ämne själva.

Klösbräda
Köp en ordentlig klösbräda redan från början. Alla katter vässar klorna och genom att erbjuda ett bra ställe där katten kan klösa förhindrar man att den börjar klösa på möbler och andra olämpliga ställen. En klättermöbel är oftast populär. Den kan bestå av en klöspelare och olika plattformar eller krypin.

Klotång
En innekatt behöver klippa sina klor då och då. Använd alltid en speciell klotång när du gör detta, så att du inte skadar katten.

Leksaker
En katt behöver aktiveras. Det finns speciella kattleksaker att köpa både i varuhus och i djuraffärer, men många leksaker kan du tillverka själv, eller så väljer katten själv vad den tycker är en bra leksak.

ID-märkning
Att låta ID märka din katt är en mycket god idé. Varje utekatt bör vara ID-märkt. Man kan id-märka katten antingen genom en taturering i örat eller genom chipmärkning.

Tatueringen görs när katten är sövd, så den känner ingenting under ingreppet. Nackdelen med detta sätt är dels sövningen ifall du har en sövningskänslig katt, men också att färgen gärna bleknar, suddas ut och blir oläslig efter några år.

Chipmärkning innebär att man med en spruta injicerar ett chip i kattens nacke. Katten är vaken under ingreppet och märker inte mer av detta än vid en vanlig vaccination. Nackdelen är att det inte går att se på utsidan av katten att den är ID-märkt, utan det krävs en speciell avläsare för att upptäcka mikrochipet. Om någon hittar din bortsprungna katt är det inte så säkert att den personen tänker på att din katt kan vara chipmärkt.

Laeikinois Tjej, 32 år

535 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 02:19
Laeikinois Tjej, 32 år

en katt(djur överhuvudtaget) är skapt för att leva utomhus. ja, vägar och likn. är farliga platser, men en katt som bara lever inne blir ofta mer rastlös m.m( jag vet att det är individuellt mellan olika individer å finns säkert nån som gillar´t)... dessutom lär de sig att det är just farligt allt eftersom. (men det går ju dock inte hindra dem helt.) ska man ha djur, så tycker jag att man ska låta det vara just djur så mycket det går, och inte förmänskliga det. som det sorgligt nog blir allt vanligare med... :/
för mig är det en vetenskap om varför man bl.a skaffar katt när man bor i lägenhet, eller inte ha möjlighet att låta den gå ut... min åsikt och jag orkar inte men nån strid men nån. å inget personligt påhopp här.

även okunniga människor som skaffa djur, utan nån som helst kunskap om det borde absolut inte ha djur. feluppfostrade hundar, okunniga hästmänniskor, fel matsedel till sina djur, för lite motion, fel miljö... listan kan tyvärr göras väldigt lång.

MissKitten Tjej, 33 år

6 913 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 02:25
MissKitten Tjej, 33 år

Hur man märker att katten är sjuk
Om du märker att din katt förändrats fysiskt eller mentalt och du inte kan hitta någon förklaring till förändringen är det viktigt att låta en veterinär undersöka din katt. Hur snabbt man behöver åka till veterinären eller djursjukhuset beror på kattens allmäntillstånd. En katt med ansträngd andning eller blödningar måste komma till veterinären snabbt. Är tillståndet inte akut kan du kontakta din veterinär för råd om hur du ska göra.

När du ringer veterinären frågar denne ofta om följande:

* Vilken ras, ålder och kön din katt har.
* Vilken kroppstemperatur din katt har – normaltemp är 38,0 –39,0 grader.
* Hur din katt uppträder, om den har förändrat sitt beteende etc.
* Om din katt har hosta och hur andningen är.
* Hur pälsen ser ut.
* Om din katts aptit och törst.
* Om din katt har kräkts.
* Hur din katts avföring ser ut och när din katt senast bajsade.
* Hur din katts urin ser ut och hur ofta din katt kissar.
* Hur ögonen ser ut.
* Om din katt äter någon medicin.

Zalbeyx Kille, 34 år

7 318 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 08:17
Zalbeyx Kille, 34 år

Inget om dvärghamstrat :< trådskaparen suuugeeer >_>

FukinExhale Tjej, 31 år

1 433 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 12:30
FukinExhale Tjej, 31 år

Citat från Gouketsu


Inget om dvärghamstrat :< trådskaparen suuugeeer >_>

Har ju inte hunnit med att skriva in allt, läs vad denna tråden är till för och vad som står längst ner kanske?
Jag kan skriva om dom också så fort jag får tid. Föder även upp dom och gjort sens jag var 8a så det kommer mycket fakta sen! :D

MissKitten Tjej, 33 år

6 913 forumsinlägg

Skrivet:
31 maj 2009 kl. 19:36
MissKitten Tjej, 33 år

Mer om katter kk.

Innekatt vs Utekatt

Innekatt - fördelar
Blir en katt stimulerad och kanske har en kattkompis mår den alldeles utmärkt inomhus. Innekatter lever i allmänhet längre än en utekatt eftersom den inte utsätts för lika många risker när den är inomhus. Det finns inga farliga bilar eller vilda djur inomhus som kan utsätta din katt för fara. En innekatt riskerar inte i lika hög grad att bli utsatt för smittsamma sjukdomar. En innekatt är oftast tryggare och lugnare än en utekatt, eftersom den inte blir utsatt för människor som inte tycker om katter, eller barn som inte förstår att man ska vara snäll mot katten. En innekatt är oftast mer tillgiven än utekatten eftersom den tillbringar mer tid tillsammans med dig. Din katt kommer inte in och är smutsig och våt och kanske full av fästingar. Du behöver heller inte bekymra dig om att katten ska förstöra grannens nyplanterade rabatt, eller bajsa i barnens sandlåda.

Innekatt – nackdelar
Om lägenheten är liten finns inte lika bra chanser för katten att röra sig och därmed kan katten lättare bli överviktig. Även om inomhusmiljön är säkrare för din katt, finns det faror även inomhus, t ex elsladdar, giftiga växter eller varma spisplattor. Har du en innekatt är risken för sönderklösta möbler och tapeter större. En katt som inte får tillräcklig stimulans blir lätt uttråkad och kan då få beteendestörningar.

Lista på giftiga krukväxter:
* Julros
* Oleander
* Änglatrumpet
* Amaryllis
* Azalea
* Cyklamen
* Hortensia
* Korallbär
* Liljeväxter

Lista på krukväxter med irriterande växtsaft:
* Flitiga lisa
* Fredskalla
* Rosenkalla
* Gullranka
* Julstjärna
* Prickblad
* Rosenkalla

Att tänka på när man har en innekatt
Om man väljer att ha en innekatt, kanske man måste tänka till lite extra för att katten ska få en bra tillvaro. En innekatt kräver lite mer från dig, men ger ofta så mycket mer tillbaka. Du måste se till att katten har tillräckligt med utrymme och sysselsättning, så att den inte blir uttråkad. Katten behöver kanske lite extra lek och stimulans, så ta dig tid att busa med katten en stund varje dag. Är du borta mycket kan det vara idé att skaffa två katter, så har de sällskap av varandra.

Du måste också se till att innemiljön är säker för din katt. Det finns många krukväxter som är giftiga för katter. Lämna aldrig fönster och dörrar öppna, eftersom kattens nyfikenhet gör att den så småningom kliver ut. När den väl har kommit ut, vet den oftast inte vad den ska göra och kan lätt bli skrämd eller förvirrad.

-----------------------------



Utekatt - fördelar
En utekatt får mycket motion och blir inte lika lätt överviktig. En utekatt blir sällan uttråkad. Katten får utlopp för sin jaktinstinkt på ett naturligt sätt.

Utekatt - Nackdelar
En utekatt lever ofta ett farligt liv. Den kan bli påkörd och skadad av en bil. Många människor tycker inte om katter och utsätter dem för grymhet. Utekatten risker i större utsträckning att bli smittad med olika sjukdomar. Finns det många katter där du bor är risken stor att din katt råkar i slagsmål och kommer hem med rivsår och bettskador. Lösspringande katter kan ofta fresta på grannsämjan om katterna bestämmer sig för att revirmarkera grannens utemöbler eller postlåda. Du kan heller aldrig lära din katt att inte bajsa i grannens rabatter eller i grannbarnens sandlåda.

Att tänka på när man har en utekatt
Släpp inte ut en kattunge för tidigt. Katten behöver också vänjas vid att vara utomhus och lära känna sitt närområde, innan den kan vara utomhus på egen hand. Vaccinera alltid utomhuskatten och avmaska den regelbundet. Id-märk också katten så att man kan få reda på vem som äger den, om den skulle springa bort. Lämna aldrig katten ensam när du åker bort. En katt klarar sig inte på bytesdjur utan måste ha mat av dig. Den behöver också kunna komma in om det är kallt eller vått ute.

JULIA Tjej, 31 år

1 769 forumsinlägg

Skrivet:
19 augusti 2009 kl. 12:48
JULIA Tjej, 31 år

Citat från Silver


Jag har alltid varit hundmänniska.
Dock så skaffade vi första hunden i maj förra året.
Hon är pitbull/whippet korsning, I love her.


Whippet <3 Jag har också en.
Älskar rasen, världens trevligaste hundar.

PIKACHU Tjej, 36 år

1 609 forumsinlägg

Skrivet:
17 november 2009 kl. 01:01
PIKACHU Tjej, 36 år

Denna tråd är precis flyttad hit ifrån Öppet forum-forumet. MVH PIKACHU

Kaiia_chan Tjej, 30 år

41 forumsinlägg

Skrivet:
23 november 2009 kl. 22:28
Kaiia_chan Tjej, 30 år

Min katt kan 'sitt' på komando. :) Det var inte svårt alls.

Tour Kille, 37 år

16 313 forumsinlägg

Skrivet:
2 december 2009 kl. 10:54
Tour Kille, 37 år

kan man inte få köpa ett marsvin?


Föregående
Till toppen     Sista sidan
Nästa

Du måste vara inloggad för att skriva i forumet