Civilstatus:
Kär
Läggning:
Bisexuell
Intresse:
Nörda
Bor:
Själv
Politik:
Anti-allt
Dricker:
Nej!
Musikstil:
Allt
Klädstil:
Hippie
Medlem sedan:
2011-08-23
Frukt innehåller faktiskt rimliga mängder järn i förhållande till kaloriinnehållet. Jag åt i genomsnitt 4 kilo bananer om dagen, vilket gav mig runt 58% av RDA för järn bara där, trots att bananer inte ens anses vara rika på järn. Det finns däremot frukter som är bra mycket mer rika på järn. Apelsiner innehåller i förhållande till vikten ungefär lika mycket järn som bananer, men i förhållande till kalorierna dubbelt så mycket. Fikon är så rikt på järn att en stor påse på 500g, vilket är typ som två paket russin, ger 56% av RDA för järn. Russin har ungefär samma siffra. Färska fikon och russin (druvor) är förstås nyttigare, men det innebär ju att man måste äta större mängder då allt vatten följer med i paketet. Men det är ju aldrig ett problem, utöver kostnadskillnaden :D
Jag var egentligen en lågfetts rawfood vegan. Jag åt alltså all mat som inte är produkter av djur, samt som inte är upphettad. Vad vi har kvar då är frukt, späda bladgrönsaker, nötter och frön. Visst, det finns mycket mer vi kan äta i sin råa form, typ potatis och sånt. Men jag skulle inte direkt kalla det för mat förrän vi hettar upp det. Detsamma gäller grova grönsaker som broccoli och allt sånt där. Fast de gick ganska bra att äta om man mixade dem fint, se t.ex mitt recept på blomkålsris på frukterianbloggen. Jag undvek även allt raffinerat så långt jag kunde. Kallpressade oljor, salt och liknande hade ingen plats i min kost. Torkad frukt var svårt att undvika helt då det är så portabelt och billigt, men jag föredrog alltid färsk frukt över det.
Absolut. Frukt och grönsaker är det nyttigaste som finns, det vet ju vem som helst. De flesta frukterna och grönsakerna innehåller individuellt allt vi behöver i lagom proportioner i förhållande till kaloriinnehållet. Så man klarar sig utmärkt på bara frukt och grönsaker, förutsatt att man äter tillräckligt mycket :)